Jag och Emma åkte till Vietnam den 4 februari i år. Jag har varit i landet endast en gång tidigare, det var 2008 med ett grabbgäng, så det var kul att komma tillbaka.

Hanoi

Vi började resan i Hanoi där vi landade med flyg. Vi var i staden bara 2-3 dygn men det räckte faktiskt. Vädret var inte alls så varmt som i södra Vietnam. Någon dag var det till och med så man ville ha jacka på sig. En annan sak jag klart minns är att det var drösvis med gatubarn i staden. Det blev till och med lite olustigt vid ett tillfälle. En liten pojke insisterade om att putsa mina skor och tillslut lät jag honom göra det. Sen krävde han massa pengar. Jag gav han lite mer än vad som torde vara brukligt och trodde att det skulle vara över. Men då började han insistera om att laga min sko och sen kräva ännu mer pengar för det. Plötsligt började det dyka upp ännu mer gatubarn och jag kände mig lite obekväm. Det var som att han hade larmat att “här är en rik västerlänning”. Så tillslut bara vände vi och gick raskt därifrån. Vem vet, de kan ju ha knivar etc. på sig.

Hue

Hue är en vacker gammal kejsarstad och här hängde vi runt en vecka. Här var vi allra mest kulturella och tittade på lite gamla byggnader. Jag tycker alltid att man ska göra minst nån sån grej när man reser, annars känner jag mig lite väl “ignorant”. Vi åkte även på en guidad tur till lite bunkrar och andra sevärdheter från Vietnamkriget. Mycket intressant var det.

Hue
Kejsarstaden Hue

Nha Trang

Detta var väl det egentliga slutmålet. Det är en turiststad med fin strand och alltid (oftast) bra väder. Vi var ganska sugna på en främst sol och bad resa och det fick vi i denna staden. Dock var det ganska många dagar det var mulet och inte supervarmt. Men de flesta dagarna var det mycket bra väder och vi låg på stranden mest hela dagen, för att sedan äta på någon god restaurang och dricka några drinkar. Vi stannade i Nha trang resten av tiden och flög sedan hem via Bangkok.

Nha Trang
Vår utsikt i Nha Trang

Sammanfattning

Jag älskar verkligen sydostasien och Vietnam. Folket är så vänliga och man känner sig riktigt trygg och säker överallt. Vi kunde gå hem sent på natten via mörka gator men vi var inte det minsta rädda. Jag personligen tror det beror mycket på deras buddhistiska tro. Om man jämför med till exempel sydamerika är det som dag och natt.

En annan riktigt trevlig sak är att det är så fruktansvärt billigt! Till exempel kunde vi äta lunch för 7 kronor och ett paket inhemska cigg köpte jag för 5 kronor.

Jag kan starkt rekommendera Vietnam som resmål!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *